Invatamant

In Vintu de Jos, Alba se afla :

  • Scoli : 4
  • Gradinite : 2

În anul 1785, în Vinţu de Jos funcţiona o şcoală românească, primele şcoli menţionate în documente fiind cele din Vinţu de Jos şi Sibişeni. Cele mai vechi documente existente în arhiva şcolii generale din localitatea centru sunt un registru de înscriere din anul 1887, un registru de intrări-ieşiri din anul 1890 şi un catalog din anul 1898. După 1 decembrie 1918 cel mai vechi document şcolar este un registru de prezenţă din anul 1926.
Şcoala de 7 ani (gimnaziul) cu predarea în specialităţi din clasa a V-a s-a înfiinţat în comuna Vinţu de Jos în anul 1946, din iniţiativa învăţătorului Simion Dragosin, subinspector în plasa Vinţu de Jos, a preotului Alexandru Iacobescu de la parohia ortodoxă din localitate şi a învăţătorului Miron Muntean, de la Şcoala primară din Vinţu de Jos.
În prezent, şcoala poartă numele omului de stat Iuliu Maniu, procesul educaţional desfăşurându-se în 3 corpuri de clădire, ultimul fiind inaugurat în iunie 2004. Cunoscută şi apreciată, şcoala noastră face an de an dovada competenţei profesionala a dascălilor ei, care s-a oglindit în rezultatele obţinute de elevi la diverse concursuri.

Cultura

cultura_vintudejosSarbatori ale Comunei Vintu de Jos:

,,Flori de primavara”- se sarbatoreste a II-a zi de Sf. Paste;

,,Marie, draga Marie!”- sarbatoarea satului;

– se serbeaza in fiecare an la data de 15 august;

,,Ziua Eroilor”- sarbatorita in ziua de ,,Inaltarea Domnului”.

Ansamblul folcloric ,,Vintana” a fost infiintat prin HCL in anul 2009 sub indrumarea domnului Albu Enesel.

Ansamblul ,,Vintana” are in componenta sa 3 generatii de caluseri, avand un repertoriu de 12 suite de dansuri populare. Portul popular este specific zonei Vintului.

Scopul acestui ansamblu este de a pastra si conserva traditiile si obiceiurile zonei noastre, promovand si valorificand imaginea zonei noastre etnografice aducandu-si astfel aportul in educarea populatiei, in special a tinerilor, pentru creatiile artistice romanesti locale.